Škola u prirodi
Škola u prirodi

                  Dugogodišnja tradicija nekad dječjeg odmarališta, danas Hostela Karlovac u Selcu odraz je profesionalnog i uvježbanog tima ljudi sa usavršenim znanjem i višegodišnjim iskustvom, a zadovoljstvo naših klijenata i osmijeh na licima djece neupitna su potvrda visoke kvalitete usluge, skrbi  i truda koji se ulaže u što ugodniji, veseliji i kvalitetniji boravak naših gostiju.

Program Škole u prirodi Hostela Karlovac d.o.o. Selce, kao program višednevne izvanučioničke nastave za učenike 3. i 4. razreda,  pruža obrazovne sadržaje prilagođene nastavnom programu ali i dovoljno slobodnog vremena za rekreaciju i zabavu učenika.

          Sezona škole u prirodi realizira se u Hostelu Karlovac kako u proljetnom tako i u jesenskom razdoblju , a uvijek sve započinje ugodnom vožnjom u pravcu Primorskog zavičaja, u pravcu Triblja, malog mjesta pitome Vinodolske doline, poznate kao destinacije „korak od mora, dva od sniga,“ destinacije sa bogatom povijesnom baštinom, područje koje je iznjedrilo mnoge značajne ličnosti.

Dolaskom u Tribalj započinje provođenje programa „Skitam i učim“.

Učenici dobivaju pregledne karte „Kartu čitaj-seljaka pitaj“ i uz šetnicu Tribaljskog jezera dobivaju informacije o:

  • Gradini Drivenik (poznatom  kaštelu plemićke obitelji Frankopan),
  • Tribaljskom jezeru (na kojem se održavaju takmičenja u podvodnoj  orijentaciji, sportskom ribolovu, kao i o gospodarskom značenju jezera zbog povezanosti sa INA-rafinerijom ali i o jezeru kao atrakciji brojnih zaljubljenika u prirodu),
  • Hidroelektrani Vinodol prije Nikola Tesla (hidrolektrani  sa najvišim padom vode u Europi budući da se opskrbljuje vodom iz jezera Bajer u Fužinama).

       Čitajući kartu kreće se u pravcu Grižana , malog mjesta podno „griža“, podno strmih litica kamenih planina. U samom središtu mjesta podignut je spomenik „griškoj težakinji“ , a pričom o teškom životu vinodolskih žena djeca upoznaju nekadašnji način života. Put nas vodi do bivše zgrade stare škole, danas uređenog muzejskog prostora ispred kojeg se pruža živopisan pogled na Vinodolsku dolinu ali i na plavo more, njegova obalna mjesta i otoke.

Grižane , malo mjesto primorskog kraja , poznato širom svijeta kao rodno mjesto Jurja Julija Klovića, svjetski poznatog minijaturista ponosi se  Kućom  Klović –   bogatom memorijalnom  muzejskom  zbirkom koja koje predstavljaju ne samo rad i život hrvatskog renesansnog slikara i minijaturista Julija Klovića, već i ostala kulturna bogatstva Vinodolske općine.  Stalni   izložbeni   postav   objedinjuje  faksimile   Klovićevih   radova,  budući   da   su originalne minijature pohranjene u najpoznatijim muzejima diljem svijeta. Sama izložba posvećena  „Michelangelu minijature, rođenom u Grižanama 1498., dio je poučnog programa „Skitam i učim“, a čakavska riječ sa usana Klovićeva potomka, slikara Marijana Mavrića daje mu posebnu draž.

Spuštajući se u podnožje Vinodolske doline uči se o primorskom reljefu i njegovom kršu, njegovim gromačama i škrtoj zemlji ali  i o  znamenitostima uz koje se prolazi putujući prema  Crikvenici  i Selcu -Gradini Badanj, Kotoru, arheološkom nalazištu).

 

Ciljna  destinacija – Selce. Hostel Karlovac će idućih nekoliko dana biti ugodan dom mnoštvu djece. Dolaskom u hostel vrši se smještaj prema unaprijed dogovorenom rasporedu- razred  po razred, učitelj po učitelj.

         Spremna je i okrijepa.  Restoranom se šire primamljivi mirisi , a tišinu će uskoro zamijeniti dječiji žamor. Posebna se  pažnja posvećuje pripremi kvalitetnih  obroka , obroka koji će zadovoljiti sve nutricionističke kriterije ali i udovoljiti specifičnim dječijim zahtjevima. Različitost namirnica sadržanih u tri glavna obroka uz obvezno voće kao međuobrok u poslijepodnevnim satima te mogućnost dobivanja porcije više govori o pažnji koja se posvećuje prehrani djece.    Prehrana se prilagođava i posebnom režimu ishrane uvjetovanom zdravstvenim teškoćama poput alergija, celijaklije, dijabetisa ali i vegetarijacima, veganima i sl.    Kao iznenađenje za djecu koja tijekom boravka imaju rođendan, priprema se u dogovoru sa učiteljicama, rođendanska tortu i party u čast slavljenika u večernjim satima.

    Slijedećih nekoliko dana biti će ispunjeno novim zanimljivim sadržajima, upoznavanjem novih krajeva ali i brojnim zabavnim i sportskim aktivnostima.

 

Program „Skitam i učim“ odvesti će učenike  na:

  1. Izlet brodom na otok Krk – posjet Vrbniku, smještenom na litici koja se strmo uzdiže 50-ak metara iznad mora. Plavetnilo mora, šum valova, lagani vjetar i evo nas u Vrbniku. Šetnja Vrbnikom upoznaje učenike sa „kolijevkom pismenosti u Hrvata“, sa  glagoljicom  kao kulturno povijesnim bogatstvom  otoka Krka.  Ovaj mali gradić opjevan u čuvenoj narodnoj pjesmi „Vrbniče nad morem“ ponosi se specifičnim primorskim izgledom  mjesta, ponosi se   najužom ulicom na svijetu, a naročito svojim tradicionalnim vinogradarstvom  .
  2. Izlet brodom na otok Krk – Rudine , posjet špilji Biserujki. Špilja Biserujka se odlikuje bogatstvom špiljskih ukrasa , kalcitnih siga, stupova i stalaktita. Sastoji se od nekoliko podzemnih prostora,a naročito je impozantna dvorana s mostovima i cimpresna dvorana). U špilji živi šest endemičnih vrsta. Biserujka je uvrštena u Nacionalnu ekološku mrežu  koja za ciljeve očuvanja ima endemične svojte i stanišne  tipove- krške špilje i jame.

.

  1. Šetnja do Crikvenice i posjet Aqariumu. U ugodnom ambijentu nalazi se 30 bazena u kojima obitava preko stotinu vrsta riba Jadrana (morski pas, morska mačka, morski konjic, jastog, hobotnica…), tropskih mora (škorpija, anđeo, klaun, kugla, paleta, zebra…) i slatkovodnih riba (pirane, neonke, discusi…). Šetnja gradom, gradom koji se nalazi u Kvarnerskom zaljevu gdje se Jadransko more najdublje usjeklo u kopno i otvara ljepota povijesne Vinodolske doline, upoznaje učenike sa ovim primorskim, nekad ribarskim mjestom ,  danas poznatom turističkom destinacijom .

Nije sve u učenju, složiti će se učenici, djeci treba zabava i sport, prijateljsko druženje na različite načine.

Svoje će slikarsko umijeće djeca  pokazati tijekom likovne radionice „U potrazi za malim Michelangelom“. Radionica se tematski nadovezuje na posjet Kući Klović i često puta je prvi susret sa minijaturom , nadovezuje se i na glagoljicu , staro pismo čije prve spomenike nalazimo upravo na obližnjem otoku Krku. Izložba radova kruna je slikarskog rada.

      Sportski duh svakodnevno vlada sportskim terenima hostela, a želja za pobjedom prisutna je i među dječacima u nogometnom susretu i među djevojčicama u igri graničara. O bilo kojoj vrsti sporta je riječ, navijači su uvijek rado viđeni.

          Sa zalaskom sunca dvorište hostela preplave raznovrsne zabavne aktivnosti. Tematski dogovoreni sadržaji  razlikuju se od večeri do večeri. I dok se prve večeri djeca upoznaju uz glazbu i ples na veselom „disco“ partyu slijedećih je večeri raznovrstan program:

  1. „Pokaži što znaš“ – daje priliku svakom djetetu da pojedinačno ili u grupi pokaže neko svoje umjeće. Pjesma, ples, mađioničarski trik ili nešto drugo uvijek izmami pljesak publike, a vrijednim izvođačima to je najdraži dar.
  2. „Igre spretnosti“ – takmičarski duh u nizu igara od „skakanja u vreći“, „ubacivanja loptice u koš“ , „ gađanja čunjeva „ ili pogađanja što više riječi na „ča“  drži nas u neizvjesnosti do samog kraja
  3. Modna revija ili „ludi friz“ dobar je primjer učeničke kreativnosti

Dani ispunjeni upoznavanjem novih krajeva, uzbudljivim sportskim susretima  i zabavom u večernjim  satima, dani prijateljskog druženja sa djecom ne samo svoje škole već i drugima,  prolaze brzo jedan za drugim. Vrijeme je za povratak kući . Ono što ostaje su uspomene na  nezaboravan boravak tijekom Škole u prirodi u Hostelu Karlovac u Selcu . Uz uspomene uvijek je  prisutna  i nada za ponovni dolazak . Djeca odlaze , a Hostel Karlovac Selce spremno čeka svoje nove male i velike goste.

Posjet  Kući Klović u Grižanama vrši se pri dolasku grupe, a posjet  Aquariumu u Crikvenici određuje se dogovorno sa poslovnim subjektom i učiteljicama.

Izleti brodom određuju se sukladno raspoloživosti prijevoznika i u skladu sa vremenskim prilikama te prema dogovoru sa učiteljicama.

Sadržajno se program može korigirati u dogovoru sa naručiteljem usluge, npr. radionice modelarstva i robotike pri Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Program animacije dogovorno se utvrđuje.

 

.

Translate »